"Achteruitlopen kan ik niet"

Kangoeroepootje dat niet kan springen

Australiërs zijn maar wat trots op hun kangoeroes. Samen met de emoe staat de kangoeroe op de Australische munt. Het kangoeroepootje, een inheemse plant, vind je terug op een postzegel.

De kangoeroe is natuurlijk hét symbool van Australië. Niet zo gek, want behalve in Nieuw-Guinea komt dit dier nergens in het wild voor. De Australische grasvelden staan er vol mee. Sinds de komst van de Europeanen in de achttiende eeuw is hun aantal flink gaan groeien. Dat komt doordat James Cook en zijn kompanen voedselrijke weilanden gingen aanleggen. Daar lusten de kangoeroes wel pap van!

Waar je ook komt in Australië, de kangoeroe kijkt je met zijn kangoeroeogen aan: op vlaggen, mokken, verkeersborden. Overal, behalve in West-Australië. Ook daar zijn ze dol op het springbeest, maar daar groeit ook een plant met bloemen die verdacht veel lijken op… kangoeroepootjes. 'Aha, daar kunnen we wat mee!' dachten een paar creatievelingen. 'In plaats van altijd maar weer die kangoeroe zetten we maar eens het kangoeroepootje op het embleem van onze provincie!' En inmiddels zijn er ook al postzegels met deze opvallende plant.

Nog iets geks: op de munt van Australië vind je aan de ene zijde een kangoeroe, maar op de andere zijde de emoe. De reden? Beide dieren kunnen met hun grote poten wel heel hard vooruit lopen, maar achteruit - dat kunnen ze niet. De voorwaartse beweging symboliseert heel mooi het streven naar vooruitgang van de Australische samenleving!