"Afrikaanse lelie"

Overwinteren in de oranjerie van Kasteel Rosendael

De prachtige Agapanthus komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en wordt daarom ook wel Afrikaanse lelie genoemd.

Binnen de Agapanthusfamilie heb je twee hoofdsoorten: bladverliezend en bladhoudend. De Hollandse zeevaarders kwamen de bladverliezende soorten tegen op plekken waar het 's winters droog is en 's zomers veel regent, zoals KwaZulu-Natal, Swaziland, Free State en Lesotho. De bladhoudende soorten vonden ze daar waar het ook 's winters voldoende regent, bijvoorbeeld in West-Kaap en sommige delen van Oost-Kaap.

Dankzij de Oost Indische Compagnie belandde de Agapanthus in de zeventiende eeuw ook in Europa. De eerste exemplaren waren bladhoudend en werden geschonken aan botanische tuinen met oranjeries en serres, nog onwetend of ze het in ons klimaat zouden overleven. In de achttiende eeuw werden ook bladverliezende soorten meegebracht, die bij ons beter in tuinen en parken konden worden toegepast.

De vroegere bewoners van kasteel Rosendael (Rozendaal) namen het zekere voor het onzekere. Ze plantten Agapanthussen in hun schitterende park én bouwden een oranjerie om de kwetsbare soorten te laten overwinteren. De collectie is er nog altijd te bewonderen en jaarlijks is er in juli een speciale Agapanthus tuinmarkt waar je je kunt vergapen aan deze bijzondere plant (www.glk.nl/rosendael).