"Een beter humeur met thee"

Een beter humeur met thee

Een theeplant in je tuin is prachtig. Van de blaadjes kun je bovendien lekkere thee trekken. Onlangs dronken mensen ‘ingestraalde’ thee. Wat was hier aan de hand?

Wetenschappers wilden weten of het drinken van thee die ‘behandeld’ was met goede intenties het humeur meer zou beïnvloeden dan het drinken van gewone thee. Een week lang hielden 189 proefpersonen bij hoe ze zich voelden. Op de derde, de vierde en de vijfde dag dronken ze allemaal een paar kopjes Chinese Oolongthee.

De ene groep kreeg daarbij onbehandelde thee. De andere groep kreeg thee die ‘ingestraald’ was door boeddhistische monniken. De deelnemers die de behandelde thee hadden gedronken, hadden inderdaad een beter humeur dan zij die de gewone thee hadden gedronken.

Overigens was ook het humeur van de mensen die dáchten dat ze behandelde thee hadden gedronken, aanmerkelijk verbeterd. Wij noemen dat ‘het placebo-effect’, zo niet de onderzoekers. Die zeiden dat zo’n theeceremonie met boeddhistische monniken invloeden heeft die verder reiken dan het ritueel zelf…
De ‘wetenschappelijke‘ conclusies van het onderzoek? Stop liefde in je voedsel en je drinken, wees er dankbaar voor. Want emoties en je intenties kunnen je lichaam direct beïnvloeden. Je kunt het zelfs gebruiken om de wereld te veranderen.

Je kunt dit geloven of niet geloven. Maar je kunt natuurlijk ook zelf de proef op de som nemen. Bijvoorbeeld door een Camellia Sinensis te kopen, een theeplant die sinds kort door een kweker in Zundert geteeld wordt. Pluk een paar blaadjes en maak er een kopje thee van. Vraag iemand om de thee ‘in te stralen’ en drink hem vervolgens samen op. Wie weet, wordt je er vrolijk van. En zo niet, dan wordt je het hopelijk van dit verhaal!