"Blij met vluchtelingen"

Toen sociologe Linda Bakker aan haar proefschrift over vluchtelingen en hun integratie in Nederland begon...

Kon ze niet vermoeden hoe actueel dit thema vijf jaar later zou zijn.

Want anno 2016 zijn er honderdduizenden mensen vanuit het Midden-Oosten en Afrika op de vlucht richting Europa. Linda deed onderzoek naar mensen uit Afghanistan, Irak en Somalië. Een van haar belangrijkste conclusies is dat de begeleiding bij de inburgering steeds verder wordt afgebouwd, terwijl de eisen en consequenties steeds strenger worden.

De stap van vluchtelingen naar bloemen lijkt misschien ver weg, maar, neem de stinsenplanten; dat zijn de vluchtelingen onder de planten. Ze horen van oorsprong in een bepaald gebied thuis, maar zijn ooit ergens anders terecht gekomen. Én, zónder problemen met de inburgering!

Een van die stinsenplanten is de bosanemoon. Oorspronkelijk komt deze soort uit Zuid-Europa, maar hij komt inmiddels voor in een gebied dat van Syrië tot Denemarken reikt.

Je ziet de bosanemoon met zijn mooie blauwe bloemen overal in loofbossen, heggen en zeeduinen. Bovendien is de gekweekte variant in in veel landen een geliefde plant voor in de tuin. Overal worden mensen blij van deze “vluchtelingen”. Dus eigenlijk dienen deze planten als best een goed voorbeeld toch?