"Kusje voor de kikkerbloem"

Een bloem om te zoenen

Vroeger kon je de ranonkel, net zoals een boterbloempje, maar een paar dagen goedhouden in een vaas. Nu is het een stevige snijbloem in diverse mooie kleuren. Wat zit er achter die verandering?

Ranonkel is afgeleid van het Latijnse woord Ranunculus en dat betekent: kikkertje. De bloem kreeg deze naam omdat hij in het wild in drassige gebieden voorkomt, net zoals de kikker. In de volksmond werd de ranonkel daarom ook wel moerasprins genoemd.

Kikker, prins…? Kwamen die niet voor in een sprookje? Een beeldschoon prinsesje liet haar gouden bal in een vijver vallen. Een grote kikker sprong op de rand van de vijver en zei: ‘Zal ik de bal voor je pakken?‘ ‘Ja, graag!’, zei het prinsesje. ‘Als je me helpt, zal ik alles voor je doen’. ‘Alles?’, vroeg de kikker. ‘Ja, echt alles!’

De kikker haalde de bal eruit. ‘Nu wil ik met je mee naar huis’, zei hij. Dat ging haar te ver, maar ja: beloofd is beloofd. Hij at mee van haar bordje en sliep in haar bedje. ‘Wil je me ook nog een kusje geven?’, vroeg hij toen. De prinses kuste de kikker en die veranderde toen ineens in een knappe prins!

Net zoals de kikker uit dit sprookje is de ranonkel er qua uiterlijk een stuk op vooruitgegaan. Natuurlijk kwam daar geen zoen aan te pas, wel het vakmanschap van bloemenkwekers. De prachtige ranonkel heeft niet veel liefde nodig, maar wel wat aandacht. Want net zoals de kikker staat hij graag met zijn voeten in het water. Als je hem goed verzorgt, is het een bloem om te zoenen!