"Bold & Beautiful"

Het lelietje-der-dalen vindt zijn oorsprong in de Kaukasus en West-Siberië. Europese handelsreizigers werden geraakt door zijn schoonheid en namen het plantje eeuwen geleden mee naar huis.

De eerste exemplaren verkochten ze bij terugkomst aan bezitters van landgoederen en kasteeltuinen. Daar bloeide hij zo goed, dat het lelietje-der-dalen erin slaagde om te verwilderen. Sindsdien komt hij ieder jaar in mei massaal te voorschijn met grote bladeren en witte klokjes.

Tegenwoordig kun je het lelietje-der-dalen ook in je eigen tuin zetten; hij is mooi en lief, en ruikt heerlijk. De parfumindustrie bootst zijn geur na in zeep en dure eau-de-toilette. En in België en Frankrijk geven mensen elkaar op 1 mei een lelietje-der-dalen als teken van vriendschap.

Maar, voordat je de plant in huis neemt, is het goed om te weten dat hij ook een andere kant heeft. De mooie witte bloemetjes, de groene bladeren, de rode bessen: ze zijn allemaal giftig! Zelfs het water in de vaas waarin een tijdje een bosje lelietjes heeft gestaan is levensgevaarlijk.

Het lelietje-der-dalen zou wat dat betreft goed een rol kunnen spelen in de Amerikaanse soapserie The Bold and the Beautiful. Massa’s vrouwen genieten elke dag van deze soap vol romantische intriges. De acteurs van the Bold and the Beautiful zijn mooi.... maar ook meedogenloos. Net zoals het lelietje-der-dalen!