"Mijn dag was een verzetsdaad"

De witte anjer en Prins Bernhard

Waarom Prins Bernhard altijd een witte anjer in zijn knoopsgat droeg? Daarover zijn de geleerden het niet eens. Misschien werd in zijn studententijd, de jaren twintig, het dragen van een bloem modieus gevonden. Of misschien vond Bernhard dat iets excentrieks wel bij hem paste.

Hoe het ook zij: later is 'zijn' anjer een symbool van grote betekenis geworden. En dat zit zo. Nadat de Duitse troepen op 10 mei 1940 ons land binnenvielen, zochten veel Nederlanders naar mogelijkheden om zich te verzetten. Besloten werd om de eerstvolgende Koninklijke verjaardag te benutten voor protest. En de eerste die jarig was, was Prins Bernhard, op 29 juni.

In Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en andere plaatsen werd zijn verjaardag gevierd. Want iedereen droeg een anjer in het knoopsgat, het handelsmerk van de Prins. In werkelijkheid toonden Nederlanders met deze bijeenkomsten hun onvrede. De dag werd Anjerdag genoemd, en zou ook de volgende oorlogsjaren worden herhaald.

Na de bevrijding, in 1945, groeide er een speciale band tussen Bernhard en de Nederlandse oorlogsveteranen. Tientallen jaren vond de veteranenherdenking plaats op Bevrijdingsdag, 5 mei. Maar in 2005, een jaar na het overlijden van Bernhard, kregen de veteranen hun eigen herdenkingsdag. Op 29 juni, Bernhards geboortedag. Twee jaar later werd de cirkel rondgemaakt: de witte anjer werd het officiële symbool voor de veteranenherdenking.