"Dat prikt"

Dat prikt

De cactus is sinds enkele jaren weer helemaal hip. Neem bijvoorbeeld de Euphorbia ingens, die ook wel cowboy cactus wordt genoemd.

Om de veertig jaar rennen we massaal naar de bloemist om cactussen te kopen. Dat begon in de jaren dertig van de vorige eeuw. Toen was de cactus een tijdlang zo populair dat je zelfs cactusplaatjes kon plakken in albums van Verkade.
In de jaren daarna raakten de bloemisten hun cactussen aan de straatstenen niet kwijt. Maar toen kwamen de seventies. In je bruin, groen, paars of oranje gekleurde interieur met schrootjesplafond, macramé, letterbak en rotanstoelen mochten een paar vrolijke cactussen niet ontbreken!

In de jaren tachtig raakte de cactus opnieuw uit de gratie. Je wilde beslist niet met zo’n stekelplant gezien worden. Maar nu is het weer zover. De cactus is helemaal hip! Mensen kopen massaal cactussen, het liefst een aantal tegelijk. En gelukkig zijn ze in vele soorten en maten verkrijgbaar.

Neem bijvoorbeeld de Euphorbia ingens, die ook wel cowboy cactus wordt genoemd. Dat komt natuurlijk door de gelijkenis met de grote cactussen in klassieke westerfilms. Met zo’n cactus op je vensterbank denk je al snel aan de avonturen van John Wayne, Clint Eastwood, Witte Veder en Winnetou.

Nou is de Euphorbia ingens officieel een vetplant en helemaal geen cactus. Want terwijl een cactus water in zich draagt heeft de Euphorbia vanbinnen een witte vloeistof, wolfsmelk genaamd. Maar ach, een kniesoor die daar op let. We blijven hem gewoon cowboy cactus noemen en dromen er lekker bij weg. Jippiejajee!