"De liefde van de Kolibrie"

De liefde van de Kolibrie

De fuchsia’s in onze tuinen worden vooral bestoven door hommels. In Zuid-Amerika, in de natuurlijke omgeving van deze plant, gaat dat anders. Daar voeren de kolibrie en de fuchsia’s een beeldschoon liefdesritueel op.

Heel veel fuchsiasoorten komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Hetzelfde geldt voor de kolibrie, de kleinste vogelsoort op aarde. Behalve klein is de kolibrie ook als enige vogel in staat om achteruit te vliegen. Met dank aan zijn vleugels, die wel 50 keer per seconden op en neer gaan. Opvallend aan de kolibrie is bovendien zijn lange snavel.

De vogeltjes voeden zich dan ook met nectar en hebben een sterke voorkeur voor oranje en rode bloemen. Dat zijn de kleuren die ze het beste kunnen zien. Kleur is belangrijker dan geur, want daar gaan ze niet op af. Nou zijn veel fuchsiasoorten geurloos en hebben ze oranjerode bloemblaadjes. Dus je begrijpt dat de kolibrie daar dol op is.

Nou zijn er meer dan 100 soorten fuchsia’s, elk met een net iets andere vorm. En elke soort wordt bestoven door een eigen specifieke kolibrie. Hoe dat kan? Fuchsia’s en kolibries hebben zich in de loop van duizenden jaren aan elkaar aangepast. Bloemvorm en de snavellengte zijn tot op de millimeter op elkaar afgestemd.

Het is prachtig om te zien hoe zo’n kleine kolibrie zijn fuchsia het hof lijkt te maken. In de lucht hangend als een kleine helikopter steekt hij zijn lange snavel in de kroonbuis van de bloem. Vervolgens rolt hij zijn tong uit… mmmmm. In werkelijkheid gaat het om eten en bestuiven. Maar het is natuurlijk veel leuker om er ongeremde liefde in te zien. Of niet soms?