"De roos van het wilde westen"

de pioenroos sarah bernhardt

In 1906 brengt de beroemde Franse bloemenveredelaar Victor Lemoine een nieuwe pioenroos op de markt. Deze prachtige (maar moeilijk te telen) roze roos vernoemt hij naar de gelijknamige en al even wispelturige Parijse actrice: Sarah Bernhardt.

Sarah Bernhardt was de dochter van een Nederlandse muzieklerares en een Franse ambtenaar, maar werd opgevoed bij de nonnen in Parijs. Toen ze zestien was, liet ze het kloosterleven achter zich en ging naar het Conservatorium in Parijs. Amper twee jaar later stond ze op het toneel. Ze trok meteen de aandacht, Sarah Bernhardt werd in rap tempo beroemd tot ver over de landsgrenzen. Bernhardt stond bekend om haar overdreven en hoogdravende manier van acteren, geheel naar de normen van die tijd.

In 1880 besloot ze Europa de rug toe te keren en haar geluk te beproeven in... het Wilde Westen! In de Verenigde Staten deed ze zes tours, waarbij ze zich verplaatste per trein. Het inspireerde niet alleen Victor Lemoine, maar decennia later ook de schrijvers van stripheld Lucky Luke. In 1982 werd een album van de man die sneller schiet dan zijn schaduw, geheel aan haar gewijd. De titel: Sarah Bernhardt.