"De ster van het corso"

ster zonder sterallures

De dahlia is de ster van menig bloemencorso. De mooie en stevige bloem is zeer geschikt om de corsowagens te bedekken. Bijvoorbeeld in het Noord-Brabantse Zundert.

Het bloemencorso van Zundert is elk jaar in september. Op zondagmiddag trekt de stoet door de straten, op maandag staan de corsowagens tentoongesteld en op dinsdag is het spektakel weer voorbij. Maar het corso zelf is slechts het topje van de ijsberg; Zundert is er het hele jaar mee bezig.
Zo is er voor de corsogemeenschap in het najaar altijd een feestavond en in januari een vaandelfeest. In het voorjaar broeden de buurtschappen van Zundert op ideeën voor het volgende corso. Hiervan maken ze maquettes die in juni worden tentoongesteld. In de zomermaanden bouwen de buurtschappen hun wagens, in twintig grote tenten. En in september is het dan weer zover.

Tegelijk met de opkomst van het bloemencorso kwam in de jaren zeventig de teelt van dahlia's tot bloei. In de jaren vijftig moesten corsobouwers met hun fiets nog de omgeving afstruinen op zoek naar dahlia's, of ze plukken op boerenerven. In de jaren zestig legden de twintig buurtschappen hun eigen dahliaveldjes aan. Ze gebruikten de dahlia's voor hun eigen corsowagens en verdienden daarnaast ook geld door ze aan andere corso's leveren.

Nog altijd is Zundert een centrum van dahliateelt, maar er is niet één commerciële kweker. De velden worden puur onderhouden voor het bloemencorso. De dahlia is de perfecte bloem om de wagens te bekleden: mooi, stevig en bloeiend van eind juli tot begin oktober. Dat maakt de dahlia tot een ideale snijbloem. En tot de ster van het bloemencorso!