"De verborgen taal van bloemen"

bloemen en literatuur

Een mooi liefdesverhaal over een weerbarstige vrouw. Ooit werd de Victoriaanse taal van bloemen gebruikt om liefde uit te drukken: kamperfoelie voor toewijding, azalea's voor hartstocht en donkerrode rozen voor betovering. Victoria Jones echter gebruikt de bloemenliteratuur voor het overbrengen van allerlei emoties.

Victoria is opgegroeid in pleeggezinnen en tehuizen. Ze is inmiddels achttien jaar, kan nergens naartoe en slaapt onder de blote hemel in een parkje, waar ze een kleine bloementuin heeft aangelegd.

Ze vindt werk bij een bloemist in de buurt en ontdekt bij zichzelf een bijzondere gave. Door de juiste bloemen uit te kiezen, geeft ze haar klanten precies wat ze nodig hebben. Ze gebruikt de verborgen taal van bloemen om emoties over te brengen zoals verdriet, wantrouwen en eenzaamheid.

Dan ontmoet ze op een bloemenveiling Grant, een bloemenkoopman. Victoria wordt verliefd en ze realiseert zich voor het eerst wat er ontbreekt in haar eigen leven. Ze ziet de pijnlijke gebeurtenissen uit haar verleden onder ogen. Nooit werd ze geaccepteerd en van niemand mocht ze liefde ontvangen. Lukt het haar om zelf ook gelukkig te worden?

'De verborgen taal van bloemen', Vanessa Diffenbaugh (Van Holkema & Warendorf, april 2011)