"Dobbelbeker met charisma"

Dobbelbeker met charisma

De zestiende-eeuwse botanicus Carolus Clusius introduceerde in Nederland de tuinplant keizerskroon, oftewel Fritillaria imperialis. Hoe komt deze plant aan zijn mooie Latijnse naam?

Carolus Clusius was een wetenschapper, type ‘verstrooide professor’. Hij ging vaak op expeditie om bloemen en planten te bestuderen. En nam dan vaak wat mee naar Nederland. Zoals de allereerste tulpenbollen, maar ook de ranonkel, de anemoon, de iris en de narcis.

Op reis in Perzië ontdekte hij ook een plant met mooie, hangende bloemen en groene kroontjes. Hij bestudeerde hem en stopte er een in zijn tas. Op de terugreis had hij tijd genoeg om een naam voor dit plantje te bedenken. Maar er schoot hem maar niets te binnen. Zijn ogen vielen dicht van vermoeidheid en hij begon heerlijk te dromen…

Carolus bevond zich in een café en daar zat met vrienden aan de bar een spelletje te dobbelen. Ze waren luidruchtig en hadden veel plezier. De mannen waren populair en werden omringd door de mooiste vrouwen. Carolus Clusius was zelf het stralende middelpunt. De dames waren verrukt van zijn mooie lach en van zijn lekkere geur. Het bier vloeide rijkelijk, als zoete nectar.

Toen hij wakker werd, was een beetje teleurgesteld: het was maar een droom. Maar hij had nu wel een idee. Want de bloemblaadjes van zijn plant vormden samen een beker. Precies zoals de dobbelbeker in zijn droom, in het Latijn: frittillaria. De plant in zijn tas verspreidde ook dezelfde muskusgeur als waar de vrouwen op afkwamen. Hij pakte zijn plant er nog eens blij, zag de groene kroontjes en toen wist hij het: Frittillaria imperialis!

Carolus was nog steeds diezelfde verstrooide professor. Maar in elk geval had zijn droom hem wel een mooie naam opgeleverd voor zijn tuinplant. Een plant met een lekkere geur, het uiterlijk van een dobbelbeker en een inspirerend verhaal!