"Doekje voor het bloeden"

Van de schaarse blauwe bloemensoorten die we kennen, is Veronica (ereprijskruid), zonder twijfel de blauwste. Over de vraag hoe het bloemetje aan zijn naam komt, gaan verschillende verhalen.

Volgens één verhaal is Veronica een samentrekking van vere unica, wat 'de waarlijk enige' betekent. Dit zou verwijzen naar de unieke geneeskrachtige eigenschappen van de bloem.

Een kopje thee van ereprijskruid zou helpen tegen een maagzweer, de eetlust bevorderen en een vochtafdrijvende werking hebben. Ook zou de thee wonderen verrichten bij huidziekten, astma, longziekten en nierproblemen.

Het andere verhaal is nog spectaculairder. Veronica zou zijn afgeleid van de Heilige Veronica, die met haar doek bij Jezus Christus bloed en zweet van zijn gezicht afveegde. Op miraculeuze wijze bleven daarbij de gelaatstrekken achter op het doek. Met diezelfde lap genas zij vervolgens tal van mensen. Nog altijd wordt de wonderdoek bewaard in de Sint Pieter in Rome.

Al is ook dat niet zeker. Want kerken in Milaan, Jaén en Manoppello beweren eveneens de doek in hun bezit te hebben. Hun argument: hij werd tijdens de plundering van Rome in 1527 in een herberg te koop aangeboden…