"Een vlekkie in haar nekkie"

De Hyacint

In een van zijn beroemde sketches, ' Vader gaat op stap', vertelt Toon Hermans een verhaal over een doodgewone huisvader. De man besluit op een keer te ontsnappen aan de sleur van alledag. Hij trekt erop uit en belandt uiteindelijk, ook tot zijn eigen verbazing, in Berlijn.

In het nachtleven van die grote stad ontmoet hij Jacky, een prachtige en onweerstaanbare vrouw. Ze loopt op hoge hakken, draagt een duur parfum en een blote jurk van satijn. Hij noemt haar 'Blue belle uit Berlijn'. Jacky is 'hot stuff' en veel te gevaarlijk voor vader.

Hij geniet met volle teugen, maar als zij meer van hem wil dan een leuke avond, komt hij bij zinnen. Ineens ziet hij alles weer scherp: Jacky heeft een raar vlekkie in haar nekkie. En dat vlekkie lijkt ook nog eens te groeien. En dan dat wratje, en die rare grote teen...

Bij nader inzien heeft vader het thuis niet zo slecht, bij moeders de vrouw. Hij zegt Jacky 'aufwiedersehen' en keert snel huiswaarts.

'Blue belle uit Berlijn'. Zou Toon Hermans, in 2000 overleden, hebben geweten dat Blue belle de Engelse benaming is voor Hyacint? En dat die bloem, waarvan de naam stamt uit de Griekse mythologie, uitzonderlijke schoonheid betekent? We zullen het nooit weten...