"Eigenwijze plant met rode vlechten"

Eigenwijze plant met rode vlechten

De korenbloem Centaurea montana is een mooie, maar ook nogal eigenzinnige tuinplant. Hij gaat zijn eigen gang, net zoals dat Zweedse meisje met die rode vlechten.

Korenakkers, afgezoomd met intens blauwe korenbloemen: je ziet ze bijna niet meer. Gelukkig is de korenbloem zelf nog wel te koop. Er zijn soorten voor in je vaas én voor buiten. De blauwe Centaurea montana zorgt voor veel kleur in je tuin en bovendien zijn vlinders er dol op.

Behalve mooi is de korenbloemplant ook nogal eigenwijs. Hij komt elk voorjaar vanzelf weer tevoorschijn, alleen niet waar je hem ooit had neergezet. Korenbloemen zaaien zichzelf uit en zoeken steeds een ander plekje in de tuin. Dat maakt de korenbloem tot de Pippi Langkous onder de planten. Dat meisje met die sproeten en die rode vlechten ging ook altijd haar eigen weg.

Pippi is bedacht door de Zweedse schrijfster Astrid Lindgren. Over Zweden gesproken: daar vieren de mensen elk jaar op de langste dag het jaar de zonnewende. Mannen eten dan haring en drinken een kruidendrankje. Jonge meisjes steken bloemen in hun haar en dansen rond de meiboom. Het is altijd een vrolijk feest.

Van de bloemensoorten die de meisjes in hun haar dragen, is de korenbloem favoriet. Natuurlijk door zijn mooie blauwe bloemblaadjes. Maar misschien ook wel vanwege zijn eigenzinnige karakter. Want: tijdens het midzomerfeest hoef je even niet naar school. Je doet precies waar je zelf zin in hebt en gaat lekker je eigen gang. Precies zoals Pippi Langkous!