"Florentijnen zijn koppig en slechtziend"

de rode lelie

Wie wel eens in Florence is geweest, weet het zeker: het symbool van die mooie stad is een lelie. Een rode lelie op een witte ondergrond. Maar klopt dat eigenlijk wel?

De beroemde Italiaanse kunststad kreeg haar wapen in de 11e eeuw. De rode lelie werd een geliefd wapen van Florence. Op allerlei plekken in de stad werd zij afgebeeld. Florence en haar 'giglio' raakten onafscheidelijk met elkaar verbonden.

Toen Napoleon in de 19e eeuw over Italië heerste, probeerde hij de lelie uit Florence te verbannen. De kleine veldheer vond dat de stad dit symbool niet mocht dragen, want de lelie hoorde bij Frankrijk. De trotse Florentijnen pikten dit niet, ze gingen de straat op. Daar had Napoleon niet op gerekend. Hij besloot die koppige Florentijnen hun geliefde symbool maar te laten behouden.

Er zijn nog genoeg andere verhalen over Florence en haar lelie. Wat er van waar is? In elk geval dit: de bloem op het stadswapen is helemaal geen lelie, maar een gestileerde iris. Met dank aan het bloemetje dat groeit in de omgeving van de stad: de Iris Fiorentina. Florentijnen zijn niet alleen trots en koppig, maar ook slechtziend!