"Flower power met hertshooi"

Een beetje kleur in donkere tijden

Met zijn mooi gekleurde bessen vrolijkt hertshooi of Hypericum menig huiskamer op. Vroeger stond hertshooi alleen maar in de tuin, als struik of plant. In de jaren negentig besloten een paar slimme kwekers hem naar binnen te halen. Wat was de reden?

We weten het nog goed, de jaren zeventig: make love - not war, flower power, draag bloemen in je haren. Maar na die kleurrijke jaren volgden de kille jaren tachtig. Met interieurs in zwart-wit, de opkomst van het faxapparaat en veel werkloosheid. Daar werd je een stuk minder vrolijk van.

Er kwam dus weer behoefte aan wat meer kleur en gezelligheid. Dat bracht slimme kwekers van hertshooi of Hypericum op een idee. Zouden de bessen van hun buitenplant ook de huiskamer op kunnen fleuren? Ze gingen Hypericum ook als snijtak telen. En bovendien maakten ze het kleurenpalet groter dan alleen maar rood. Er kwamen allerlei varianten, van crème tot oranje en van diep donkerrood tot groen.

Het bleek een gat in de markt. De kwekers gaven weer wat kleur aan de jaren negentig. En hertshooi werd de grote gangmaker in het najaarsboeket. Sindsdien zijn de takken met hun felgekleurde bessen niet meer weg te denken in het aanbod van de bloemist. Flower power is back. Met dank aan de kwekers van hertshooi!