"Mijn geur laat zich moeilijk vangen"

Roos: van Joséphine tot Yves Saint Laurent

Over de hele wereld is hij beroemd, en overal wordt hij gekopieerd: de Engelse rozentuin. Je kunt er heerlijk genieten van de bijzondere geur van liefdevol gekweekte rozen. Alleen, de English rose garden is... een Franse uitvinding!

Terwijl haar man Napoleon Bonaparte vocht in Egypte, besloot Joséphine wat zakgeld te investeren in de aanleg van een rozentuin bij hun kasteel Malmaison. Het rosarium werd een trend in welgestelde kringen. En die trend verspreidde zich over de hele wereld. Joséphine zelf was zo in de ban van haar rozentuin dat ze haar eigen naam in Marie-Rose veranderde en haar dochter Hortense noemde.

De tuinen inspireerden de cosmetische industrie om rozengeur ook te gaan verwerken in hun parfums. Maar helaas: de geur van de meeste rozen laat zich niet 'vangen'. De parfumeurs waren aangewezen op slechts enkele soorten, zoals Rosa damascena en Rosa centifola.

Een tijdlang heeft rozengeur een tuttig en ouderwets 'oma-imago' gehad. Maar het was Yves Saint Laurent zelf die in de jaren tachtig de roos weer in ere herstelde. Hij baande opnieuw de weg voor rozen, zoals Joséphine dat twee eeuwen daarvoor al had gedaan.