"Het groene goud van Italië"

Het groene goud van Italië

Kappertjes zijn heerlijk, als je ze lekker vindt. Maar ook als je niet van kappertjes houdt, is de kappertjesplant een echte aanwinst voor je tuin. Weten waarom?

Hoe zit het ook al weer met de typisch Zuid-Italiaanse kappertjesplant of Capparis spinosa. Nou, het is nogal een atypische plant. Want de meeste vruchtdragende planten krijgen eerst bloesem en daarna vruchten. Maar bij de kappertjesplant is het precies andersom: eerst de vruchten, dan pas de bloei. De reden is simpel: de kappertjes zijn de nog ongeopende knoppen van de bloemen.

De Italiaanse kappertjeskwekers hebben een bloedhekel aan de mooie bloemen aan hun struiken. Logisch, want kappertjes leveren heel veel geld op. Ze worden ook wel ‘het groene goud van Italië’ genoemd. Maar het plukken luistert nauw: dat moet precies op het juist moment. Maar als je iets te lang wacht, dan wordt het kappertje een bloem.

Elke dag loopt de kweker dus al zijn planten na om te kijken of het al zover is. Zijn grootste nachtmerrie? Dat hij ’s ochtends opstaat en bloemen ziet. Je zult begrijpen dat hij ze van kwaadheid meteen weggooit.

En toch is dat jammer, want de kappertjesbloemen en hun witte kelkbladeren met bleekroze meeldraden zijn erg mooi en ruiken heerlijk. Dus mocht jij gek zijn op kappertjes, koop dan zo’n plant en pluk de vruchtjes precies op tijd. Maar als je niet van kappertjes houdt, koop hem dan ook en geniet van zijn prachtige bloemen!