"Gruwelijk mooi"

De wortel van de sierplant Tacca wordt in China als medicijn gebruikt. Maar dat is niet het meest bijzondere aan deze sierplant. Een verhaal over everzwijnen, leeuwen, vleermuizen, kattensnorren en duivelstongen.

In Florence bevindt zich een bronzenbeeld van een everzwijn, gemaakt door Pietro Tacca. Op de Piazza del Mercato Nuovo verdringen toeristen zich om een muntje op de tong van het zwijn te leggen. Vervolgens moet je de snuit van 'il porcellino' zachtjes strelen tot dat het muntje in het rooster onder het beeld valt. Als het lukt, kom je zeker nog een keer terug In Florence en zul je een gelukkig leven leiden.

Diezelfde Pietro Tacca maakte in de zeventiende eeuw ook een sculptuur van Hercules die een leeuw doodt. Volgens de mythologie was deze leeuw een gruwelijk monster, een voortbrengsel uit twee andere monsters waaronder een tweekoppige hond. Hercules slaagde erin het gevaarlijke beest te wurgen.

Hebben de creaties van Pietro Tacca iets te maken met de gelijknamige sierplant? Nee. Hooguit ziet de Tacca er net als het zwijn en de leeuw nogal 'gevaarlijk' uit. Zijn grote bruinrode kelkbladen doen denken aan een vleermuis. En de 20 centimeter lange helmdraden geven de bloemen een 'kattenkop'. Het is dus niet moeilijk te begrijpen dat deze plant ook wel vleermuisplant, kattensnor of duivelstong wordt genoemd. Moet je een Tacca dan wel of niet in huis halen? Als je bang of bijgelovig bent, kun je misschien beter iets anders kiezen. Maar ben je op zoek naar iets bijzonders, koop dan deze prachtige plant met zijn bijzondere uiterlijk en zijn mooie verhalen!