"Hallucineren over Hortensia’s"

Hortensia’s gesnoeid met knop

Sinds 2004 worden op diverse plaatsen in Nederland knoppen van hortensia's gestolen. Over de reden van de diefstal is niets bekend. En er is ook nog nooit een dief in de kraag gevat!

Tien jaar geleden begon het met een eerste melding van illegale snoeiacties, vlak voor Kerst. Sindsdien steekt het fenomeen geregeld de kop op. Is dit het werk van hortensiadieven? Eerst kregen woelmuizen, herten en andere dieren nog de schuld, maar die theorie hield geen stand.

Anderen verklaren dat de gedroogde knoppen hallucinerende eigenschappen zouden hebben. Maar dat geldt alleen voor een Aziatische hortensia die in Nederland nauwelijks voorkomt. En bovendien: er is nog nooit een spoor gevonden van dieven, verkopers of gebruikers van het spul.

Is hier echt iets aan de hand? Waarschijnlijk niet. Maar dat het fenomeen weer de kop zal opsteken, lijkt vast te staan. Zoals er over een paar jaar ook wel weer 'een poema op de Veluwe' zal lopen en er nieuwe meldingen zullen zijn van 'buitenaardse graancirkels'...