"Hedendaagse Henry Tudor"

Hedendaagse Henry Tudor

Elk land van de Europese unie heeft wel een bijzondere bloem of plant. Samen vormen ze een mooi boeket.

Zo past de rode anjer als symbool van passie, bewondering en verlangen perfect bij Spanje. Franse koningen en hertogen droegen lelies in hun wapen en ook op veel vlaggen van Franstalige gebieden komt deze mooie bloem voor. Veel oude Griekse zuilen zijn versierd met het motief van de doornige berenklauw. En de margriet is de nationale bloem van Denemarken. In 1991 werd de toeristische margrietroute (3700 kilometer) vernoemd naar Koningin Margrethe II.

De blauwe korenbloem stamt uit Duitsland en dankt zijn naam aan zijn traditionele groeiplaats, op akkers tussen het graan. Dankzij de The Sound of Music is edelweiss voor eeuwig verbonden met de Oostenrijkse Alpen. Langs de kust van Kroatië komen ongeveer honderd planten voor die alleen daar groeien, zoals de Kroatische iris. De nationale bloem van Hongarije is de rode tulp, stammend uit de tijd van Turkse overheersing.

Maar een boeket is natuurlijk nooit compleet zonder een roos... En laat dat nou net het symbool van Engeland zijn. Want in de vijftiende eeuw versloeg het huis van Lancaster het huis van York. Henry Tudor, van de ene partij, trouwde vervolgens met Elizabeth van de andere
partij. Zo verenigde hij de beide huizen. En de symbolen van de huizen werden samengevoegd tot de roodwitte Tudorroos.

Is Groot-Brittannië definitief weg uit het Europese boeket? Of is er een hedendaagse Henry Tudor die de partijen weer kan verzoenen!