"Ik hoef geen wekker te zetten"

Het bioritme van mimosa

Hoe weet een plant dat het bedtijd is? Laat hij zijn blaadjes zakken doordat het donker wordt, of is er iets anders aan de hand?

De Mimosa
Op een zomeravond in 1729 tuurt de Franse sterrenkundige Jean Jacques d'Ortous de Mairan uit zijn raam, als zijn oog ineens valt op een mooie pot mimosa op zijn vensterbank. De plant heeft zijn blaadjes al laten zakken. De wetenschapper vraagt zich af hoe de mimosa weet dat de nacht eraan komt. En veronderstelt dat planten voor hun dag-nacht ritme afhankelijk zijn van licht en donker

Hij besluit een experiment uit te voeren door een van zijn planten op te bergen in een donkere, afgesloten kast. Tot zijn grote verrassing zijn de volgende ochtend de mimosablaadjes gewoon geopend. Het gaat dus niet om het daglicht, er moet iets anders aan de hand zijn. Misschien een soort innerlijke klok die zelf het sluiten en openen van de blaadjes in gang zette?

De wetenschapper schrijft er een artikel over en legt daarmee de kiem voor de chronobiologie. Tegenwoordig weten we veel meer over de biologische klok die de cyclische processen in planten, dieren en mensen aanstuurt. De essentie? Ga lekker naar bed als je lichaam moe is, en... zet nooit een wekker!