"Jip en Janneke-taal"

Jip en Janneke-taal

In 2016 en 2017 wordt de honderdste geboortedag (17 december 1916) van Fiep Westendorp gevierd. Kinderen zijn gek op haar tekeningen van Jip en Janneke. Maar niet iedereen kon haar werk waarderen...

In de onvergetelijke kinderboeken van Annie M.G. Schmidt zie je Jip en Janneke en ook Floddertje regelmatig bloemetjes plukken. Dit paste helemaal in de sfeer van de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Ook hele generaties zijn daarna met de boeken van Annie M.G. Schmidt en tekeningen van Fiep Westendorp opgegroeid. En ze zijn nog altijd populair.

Of Fiep zelf ook iets met bloemen en planten had, is niet bekend. Wel weten we dat het Wageningse Instituut voor de Tuinbouwtechniek haar in 1965 vroeg om een paar illustraties te maken over ‘veilig werken in de bloemisterij’. Fiep ging hier graag op in want het betaalde goed. In typische ‘Jip en Janneke-stijl’ liet ze zien hoe de bloemist zijn werkplek moest inrichten, welk gereedschap hij nodig had en hoe hij veilig een keukentrap op en af kon.

De tekeningen waren bedoeld voor een instructiefilm. Maar daar zijn ze uiteindelijk nooit voor gebruikt. Vermoedelijk vonden de heren van de tuinbouwtechniek de tekenstijl van Fiep toch wat te kinderlijk voor serieus instructiemateriaal.

De tekeningen zelf zijn wel bewaard gebleven. Onlangs haalde een oplettende conservator ze boven water. Gelukkig maar, want de tekeningen van Fiep Westendorp blijven prachtig en haar stijl is uniek. Kinderen wisten dat natuurlijk allang. Sommige volwassenen hebben er kennelijk wat meer moeite mee om het te zien. Of om het in Jip en Janneke-taal te zeggen: die snappen er gewoon geen bal van!