"Karel V was gek op mij"

Wie op het werk een beter humeur wil hebben, zou eens kunnen proberen om citroenmelisse in zijn kantoor neer te zetten.

Want zijn geur maakt je vrolijk en verlaagt je stress!

Dat wist Karel V ook. Een bijzonder succesvolle man. Hij was keizer van een rijk dat vele malen groter was dan het Romeinse, namelijk het Habsburgse Rijk.
Toch had hij veel zorgen. De Turken kwamen dicht bij de oostgrenzen en ook had hij voortdurend ruzie met de Fransen.

Daar kwam nog eens bij dat er in zijn familie een erfelijke vorm van krankzinnigheid voorkwam. Zijn moeder die eigenlijk Johanna van Castillië heette, ging uiteindelijk de geschiedenisboeken in als Johanna de Waanzinnige... Ze werd gek toen haar man overleed, en als gevolg daarvan moesten Karel en zijn zussen opgroeien bij zijn tante en voogdes van de Nederlanden, Margaretha van Oostenrijk.

Met het beeld van zijn gekke moeder op zijn netvlies, wilde Karel er alles aan doen om niet krankzinnig te worden. Daarom dronk hij iedere ochtend karmelietenwater met het kruid van citroenmelisse.

Het is alleen jammer dat Karel zoveel aandacht voor zijn geestelijke gesteldheid had, dat hij zijn lichaam helemaal vergat! Hij had een afwijking aan zijn kaak waardoor hij niet goed kon kauwen, en had ook flink last van jicht. Gelukkig hield de heerlijke geur van de citroenmelisse hem overeind. Hij werd er niet gek van, integendeel: hij was er gek op!