"Kiezelplant speelt mr Hyde"

Kiezelplant speelt mr Hyde

Schutkleuren kunnen soms goed van pas komen, daar weten dieren alles van. Sommige verschuilen zich voor hun belagers, andere om ongezien te kunnen jagen. Maar zouden er ook plantjes met camouflagetechnieken zijn?

De vleugels van de tropische vlinder Kallima lijken in rustpositie precies op een dood blad. Dat maakt hem veel minder zichtbaar voor vogels en reptielen die het op hem gemunt hebben.

Ook rupsen zijn meesters in camoufleren. Ze hebben precies dezelfde kleur of structuur van de takken waarop ze leven.

Tenminste, als die taken zelf niet leven, want er bestaat ook nog zoiets als de Wandelende Tak. En van dit merkwaardige diertje is het
maar een kleine stap naar de plantenwereld. Want ook daar speelt camouflage een rol. Neem bijvoorbeeld het kiezelplantje of Lithops, wat ‘steenachtig’ betekent.

Oorspronkelijk komen de steenplantjes uit Zuidoost Afrika. Hoewel er veel verschillende soorten zijn, lijken ze allemaal op... stenen! Maar, waarom is dat eigenlijk? Het antwoord is: overleving! Er zijn in het dierenrijk behoorlijk wat planteneters, maar veel minder dieren kiezen een steen als avondmaal ... En dat maakt het kiezelplantje dus mooi veilig voor hongerige dieren!