"De krullen van Bob Ross"

De krullen van Bob Ross

Atanasio Echeverría y Godoy was een Mexicaanse botanisch tekenaar aan het eind van de achttiende eeuw. Hij nam deel aan een expeditie om tekeningen te maken van bloemen, planten en fruitsoorten die ze onderweg tegenkwamen.

In de jaren tachtig van de vorige eeuw vond Echeverría zijn evenknie in de Amerikaanse landschapsschilder Bob Ross. Dat wil zeggen: vergeleken met de botanische kunstwerkjes van Echeverría waren de creaties van Ross ‘fastfoodschilderijen’. Binnen een half uur had hij weer een doek gevuld met een mooie bergpartij, een waterval, een donker woud of een groene wei met een oud schuurtje.

Bijna alle Amerikaanse tv-stations en ook Nederland en Duitsland zonden zijn programma The Joy of Painting uit. Ross had zijn populariteit niet aan zijn schilderkunsten te danken, maar aan hemzelf. Hij had een opvallende krullenbos en een macho uitstraling. En zijn warme stem bracht veel mensen in extase. Miljoenen mensen keken uren en uren naar zijn programma’s.

Om hem heen hingen allerlei zakenlui die flink geld verdienden door Bob Ross-prullaria te verkopen. Toen de cultschilder in 1995 op 52-jarige leeftijd overleed, kwam dat dan ook slecht uit. Ze besloten zijn dood pas vele jaren later bekend te maken. Onnodig, want zijn fans bleven hem trouw tot op de dag van vandaag.

Atanasio Echeverría y Godoy kon veel mooier tekenen dan Bob Ross, maar hij had vast niet zoveel fans. Wel werd er een bijzondere vetplant naar hem vernoemd. De Echeveria is… een macho verschijning met opvallende krullen. Je kunt er uren en uren naar kijken en je wordt er heerlijk ontspannen van!