"Van Marco Polo tot Alibaba"

Van Marco Polo tot Alibaba

De komende dertig jaar investeert China veel geld in een Nieuwe Zijderoute. Een kans voor Nederland om gemakkelijk bloemen en planten naar Azië te exporteren. Bijvoorbeeld de zijdeplant!

Tot 1400 werden over land, spoor en zee grote hoeveelheden zijde verhandeld van China naar Europa. Andersom ging er ook van alles van West naar Oost. De Zijderoute was economisch erg belangrijk, maar stond ook symbool voor avontuur en romantiek. Ook de verspreiding van het Christendom en de Islam naar het oosten verliep via deze route.

Voor Nederland biedt de Nieuwe Zijderoute straks grote kansen. Bijvoorbeeld om bloemen en planten gemakkelijker naar Azië te vervoeren. Veel Chinezen zijn vast geïnteresseerd in onze tulpen, rozen en hyacinten. Maar daarnaast maakt misschien ook de zijdeplant een goede kans op de Chinese markt.

We hebben het hier niet over kunstplanten; die maken we juist van Aziatische zijde. De zijdeplant is een echte plant. Een levend product dat zijn naam aan zijn zijdezachte bloemblaadjes dankt. Er zijn verschillende varianten (wit, rood, oranje) van deze mooie tuinplant die in juni bloeit en een halve meter hoog wordt.

Kijkend naar de naam zijdeplant (Asclepias) zou je denken dat de plant net als zijde oorspronkelijk uit Azië komt. Dat is niet zo, hij komt uit Noord-Amerika en is door botanische wetenschappers naar Europa gehaald. Maar ach, wat maakt het ook uit. Amerika en Azië zijn in de geschiedenis wel vaker door elkaar gehaald. Zo zocht Amerika-ontdekker Columbus een snellere route naar Azië. Toen hij aan land kwam, dacht hij dat hij in India was aangekomen en noemde hij de bewoners Indianen!