"Neder wiedewiedewiet"

Nederwiet kennen we sinds het nummer van Doe Maar allemaal, maar wie weet kunnen we binnenkort ook nedervanille verwachten!

De enige plant die voor de mens eetbare vruchten produceert is de vanilleplant. Het is een tropische orchideeënsoort die langs bomen omhoog klimt in Afrikaanse landen en Mexico.

Het winnen van vanille is behoorlijk duur en de kwaliteit wisselvallig omdat de plant erg afhankelijk is van water en licht. Vanillestokjes smaken heerlijk en de geur maakt mensen blij. Daarom wordt vanille op grote schaal nagemaakt.

In Coca Cola zit bijvoorbeeld chemische vanille, het smaakt bijna net zo lekker als het natuurlijke stofje maar het is lang niet zo gezond.

In Wageningen doen onderzoekers hun best om een manier te vinden om de vanille-orchideeën duurzaam te kunnen kweken. In hun kassen proberen ze daarvoor de juiste omstandigheden te creëren. Je zou toch denken dat die knappe Wageningse koppen het wel moet lukken om van nedervanille een kasproduct te maken, maar makkelijk is het niet.

De grootste uitdaging is de bestuiving. In de natuur zorgt die ervoor dat de plant precies één dag per jaar in bloei staat. Onlangs waren ze in de Leidse Hortus Botanicus dan ook erg blij toen in hun kassen de vanilleplant voor het eerst in bloei stond. Dat lijkt niet zo bijzonder, maar wel als je weet dat de hortus 426 jaar geleden werd opgericht….!