"Net zo vurig als Maxima"

Wat zou Koningin Wilhelmina ervan hebben gevonden: oranje bloemen op Koninginnedag?

Zomerbloeier Crocosmia, ook bekend als Montbretia, was er in elk geval zeer geschikt voor geweest. Want de Koningin was op 31 augustus jarig, en dan is de Crocosmia op zijn best. We zullen het nooit weten, want Koninginnedag werd in de tijd van Wilhelmina niet zo uitbundig met bloemen gevierd als tegenwoordig. En bovendien was Crocosmia in haar tijd nog een onbekende bloemensoort.

Het vieren van Koninginnedag dateert uit de regeerperiode van Wilhelmina en was bedoeld om de nationale eenheid te benadrukken. In 1890 werd de pas tienjarige Wilhelmina, na het overlijden van haar vader Koning Willem III, plotseling Koningin. Prinsessendag werd toen Koninginnedag, een traditie die tot vandaag voortduurt.

Op haar Koninginnedagen speelden bloemen geen belangrijke rol. Dat is ook wel logisch, want de vorstin had een 'gepantserd' karakter en stond bekend als stekelig, hooghartig en lastig. Ze zat vast niet te wachten op een bos oranje Crocosmia's. Hoewel: er zijn wel wat overeenkomsten tussen Wilhelmina en de oranje bloem. Zijn zwaardvormige bladeren geven de Crocosmia een strijdlustig uiterlijk. En zijn felle kleuren spuwen net zo'n vuur als de ogen van de Koningin deden.

Juliana had een ander karakter. Toen zij in 1948 de troon besteeg, begon ook het defilé waarbij Nederlanders de Koninklijke familie bloemen gaven. Maar ook nu schitterde Crocosmia door afwezigheid. Want Koninginnedag was op 30 april en de oranje bloem bloeit pas later, vanaf juli. Zo werd het dus nooit wat tussen Crocosmia en Koninginnedag. Maar er gloort hoop. Want marktleider Davelaar kweekt ze sinds kort ook in Afrika, waardoor ze al vroeger in het jaar verkrijgbaar zijn. Niet alleen als bloem, maar ook als kamerplant. Benieuwd of onze vurige Koningin en onze sportieve Koning de Crocosmia zullen omarmen!