"Op slagvelden leg ik rood tapijt"

De klaproos

Zoals bij ons de witte anjer het officiële symbool is van de oorlogsveteranen, is de klaproos dat in het Verenigd Koninkrijk. En net als bij de anjer (Prins Bernhard!) zit er achter de klaproos een bijzonder verhaal.

Op 11 november 1918 kwam officieel een eind aan de Eerste Wereldoorlog. Elk jaar worden in het tweede weekend van november de doden uit deze en andere oorlogen en gewapende conflicten herdacht. De herdenking begint op zaterdag met Poppy Day. Iedereen draagt een klaproos (poppy) op zijn kleding. Een prachtige traditie.

De vraag is: waarom juist een klaproos? Er zijn twee verhalen. De Canadese militaire arts John Mc Crae schreef een gedicht waarin hij de klaproos opvoerde als symbool voor het bloed dat vloeide. Veel mensen begrepen hieruit dat de bloem zich voedde met het bloed van de soldaten.

Het andere verhaal: klaprozen groeien vaak op omgewoelde stukken aarde. Dat soort grond was er in Ieper (België) voldoende. Want vier jaar lang hadden daar Duitse en Britse troepen in loopgraven tegenover elkaar gezeten.

Nog altijd kleuren klaprozen de Belgische voormalige slagvelden rood. En nog altijd dragen de inwoners van het Verenigd Koninkrijk een poppy op hun kleding in het tweede weekend van november. Van stof, want de bloeiperiode van de echte klaproos is dan al voorbij.