"Opvanghuis voor mannetjesbijen"

Een goede nachtrust is belangrijk, óók voor bijen.

Met een boeket heerlijk geurende verse bloemen op je nachtkastje slaap je heerlijk. Ook lekker: slapen op een matras van bloemen. Maar welke bloemensoort ligt dan het lekkerst? Vraag het aan de bijen!

's Nachts en ook overdag, als het regent, moeten insecten op zoek naar een schuilplaats. Wilde bijen hebben hiervoor verschillende strategieën. En bij één van die strategieën spelen bloemen een heel bijzondere rol. De meeste vrouwtjesbijen maken een schuilplaats in de grond, of kruipen in holle stengels, dood hout of oude muren. Maar mannetjes zijn daarin niet welkom: ze worden gewoon de deur uitgezet. De mannetjesbijen die overdag nog met elkaar knokken om de vrouwtjes, gaan 's nachts dus maar samen op zoek naar een slaapplek. Gedeelde smart is halve smart.

Vaak vinden ze een mooi slaapplekje tussen de bloemen. In de achttiende eeuw gaf Linnaeus daarom een bijensoort de naam Apis florisomnis, oftewel 'bij die slaapt in een bloem'. Favoriete slaapplekken van de mannetjesbijen zijn bijvoorbeeld boterbloemen, klokjessoorten. Niet zo gek, want zo'n bloembed ligt heerlijk. En bovendien zijn ze bij het ontwaken steeds gegarandeerd van de aanwezigheid van vrouwelijk schoon. Want de bijtjes gaan 's ochtends vroeg weer op zoek naar nectar.

Mocht je zelf een bloembed overwegen, dan adviseren we iets stevigers dan boterbloem of sneeuwklokjes. Probeer herfstaster. Een plant met robuuste stengels en zachte, lieftallige straalbloempjes in allerlei kleuren. De lage asters uit de Dumosus-groep vormen een kussen van helder violetblauw gekleurde bloempjes. Leg ze in je bed, het ligt heerlijk. Of zet ze in je tuin en laat de mannetjesbijen er lekker in slapen!