"Plant zingt de tango"

Een onbekend talent met vele kwaliteiten, die Ipheion. Maar of ie kan zingen?

De naam Alberto Castillo klinkt als muziek in de oren. Dat klopt ook, want Alberto was een bekende Argentijnse tangozanger.

Het was een mooi verhaal geweest als de plant Ipheion Alberto Castillo naar deze vocalist was genoemd, maar de werkelijkheid is iets saaier. Het gaat namelijk om de gelijknamige eigenaar van een botanische tuin. Deze Alberto ontdekte als eerste de plant in een verlaten en overwoekerde tuin in Buenos Aires. Ipheion is een bolgewas met kleine sterretjes en bloeit in april. Hij wordt ook wel oude wijfjes genoemd. En ook wel voorjaarsster.

Bij het tuinpubliek is de plant grotendeels onbekend. Dat is jammer, want hij bloeit lang en maalt niet om slechte grond of schaduw. Zijn bloem ruikt heerlijk naar honing. Het grasachtige blad verspreidt (het moet gezegd) een lichte geur van uien. De plant kan zowel de kamer als in de tuin en overleeft gemakkelijk onze winters.

Ipheion is er in verschillende variëteiten. Maar eerlijk is eerlijk: Alberto Castillo is en blijft de ster van het gezelschap. Natuurlijk niet omdat hij de tango zingt, maar omdat zijn witte bloemen zeker dubbel zo groot zijn als die van alle andere varianten!