"Plantjes van de ooievaar"

Plantjes van de ooievaar

Bij het woord geranium denk je misschien aan jodelen of aan bloembakken aan een Zuid-Duits balkon. Oubollig? Vergeet het maar, want de geranium is eigenlijk een heel wonderlijk plantje.

Om te beginnen heet de geranium eigenlijk helemaal geen geranium maar pelargonium. Deze vergissing wordt al gemaakt vanaf het moment dat wetenschappers de blaadjes van de pelargonium aanzagen voor die van de geranium. Best een gekke vergissing van geranium is een winterharde tuinplant en pelargonium is juist een perkplant.

De naam pelargonium komt van het Griekse woord pelargos wat ‘bek van de ooievaar’ betekent. Deze vogel overwintert altijd in zuidelijk Afrika. En dat is ook precies het gebied waar de pelargonium oorspronkelijk vandaan komt.

Daar in Zuid-Afrika was de plant al lang populair voordat de Europeanen hem ontdekten. Vanwege zijn prachtige kleuren maar ook door zijn geneeskrachtige eigenschappen. Lokale medicijnmannen gebruikten het kruid van pelargonium tegen allerlei infecties. In 1897 genas zelfs de Engelse majoor Charles H. Stevens van tuberculose.
Diezelfde medicijnmannen gebruikten de olie van pelargonium tegen stress en depressies. Met sommige sterk geurende varianten, zoals citroen en sinaasappel, verjoegen ze insecten.

Er zijn dus genoeg redenen om pelargonium op je vensterbank, je balkon of in je tuin te zetten. Nog een kleine tip: koop ze bij de bloemist. Noem de plant geen geranium maar pelargonium, vraag naar lekker geurende varianten en geef een knipoog. Uit bewondering voor deze mooie en veelzijdige zomerplant!