"Quinoa is supermooi!"

We kennen inmiddels quinoa allemaal als een van de 'superfoods'. Bijzonder rijk aan voedingswaarden en erg gezond.

Maar wist je dat quinoa eigenlijk een plantje is? En dat het ook als snijbloem verkocht wordt?

Al meer dan vijfduizend (!) jaar geleden teelden de Inca's quinoaplanten op de extreme hoogtes van het Andesgebergte van Ecuador, Peru, Bolivia en Argentinië. In de taal van de indianen betekent quinoa 'moedergraan' of 'supergraan'. Ze kookten de zaden en beschouwden quinoa als hun heilige voeding. Het hield hen letterlijk in leven.

Lange tijd maakte het voedselgewas bij ons weinig indruk; het smaakte bitter en was niet zo verfijnd als nu. Vanuit Wageningen kwam daarom in 1995 het verzoek om te kijken of de plant ook als snijbloem enige potentie kon hebben. Telers in de Noordoostpolder en Zeeland gingen ermee aan de slag. En na enkele jaren van onderzoek en uitproberen werd quinoa een serieuze snijbloem.

Sindsdien leidt de bloem een onopvallend bestaan bij een handvol bloemisten.
Misschien is het tijd om daar verandering in te brengen. Net zo goed als quinoa als voedingsproduct is doorgebroken, verdient de gelijknamige snijbloem ook meer bekendheid. De bloemist heeft in elk geval een goed verhaal: met deze sierlijke en stevige snijbloem haalt u een gezond en supermooi product in huis!