"Snelle rozen uit Afrika"

De snelste hardlopers en de mooiste rozen komen uit Oost-Afrika.

Hardlopers uit Ethiopië en Kenia bezetten al jarenlang de erepodia van de belangrijkste wedstrijden. Hoe kan dat eigenlijk?

Veel mensen vinden dat verdacht en denken dat ze doping gebruiken of genetisch gemanipuleerd zijn. Maar de waarheid is anders. Veel jonge Oost-Afrikanen krijgen het hardlopen met de paplepel binnen. Hardlopen is er net zo gewoon als fietsen bij ons. Zij hebben geen fiets, dus lopen ze naar school. En als je hard loopt dan kom je op tijd!

Het is dus helemaal niet gek dat er af en toe toptalenten komen bovendrijven, zoals hardloper Haile Gebrselassie. En de kinderen die tegen hem opkijken leven gezond en trainen keihard om kans te maken de wereldtop te bereiken.

Maar Afrika heeft nog een exportproduct: Afrikaanse rozen. Ze zijn bijna net zo mooi als Nederlandse rozen en blijven bovendien lang goed. Te mooi om waar te zijn? Nee hoor, De omstandigheden voor het kweken van rozen in Kenia, Ethiopië en ook in Ecuador zijn ideaal. De zon schijnt vaak, de ligging is gunstig en de arbeid is goedkoop. Maar er komt ook een hoop liefde en passie bij. En bovendien zijn veel rozenkwekers gecertificeerd en hebben ze keurmerken zoals Fairtrade.

Fantastische atleten en prachtige rozen. Laten we blij zijn met de Afrikaanse successen, ze kunnen het goed gebruiken. Gun de atleten nog veel bossen bloemen, na weer een gewonnen wedstrijd. Het liefst bossen Afrikaanse rozen natuurlijk, en uiteraard Fairtrade!