"Ik stond op een Belgisch bankbiljet"

Een buiging voor bloemen.

Wijlen koning Boudewijn van België had een karakteristiek loopje. Hij hield zijn hoofd altijd licht gebogen. Het grapje gaat, dat dit werd veroorzaakt door laag hangende bloemen in de Koninklijke serres van Lanaken

Deze serres zijn gebouwd door Boudewijns voorvader Leopold II. Die gaf in 1874 architect Alphonse Balat opdracht om in Lanaken een paleis van staal en glas te bouwen. Hij liet er vervolgens de Britse tuinarchitect John Wills tuinen in aanleggen met 'exotische natuur'. De Medinilla, afkomstig van de Filippijnen, mocht hierin niet ontbreken.

Nog altijd pronkt deze exoot in de kostbare vazen die Leopold meebracht van zijn reis naar het Verre Oosten: trossen bloemen met paarse helmkopjes en zachtroze schutblaadjes tussen grote ovale bladeren. Boudewijn was helemaal in de ban van deze Medinilla. Hij kweekte ermee en hij liet ze zelfs afbeelden op het Belgische bankbiljet van 10.000 franken. In de Koninklijke serres groeien bloemen en planten op de grond en langs de wanden, maar zelfs boven je hoofd. Aangezien Boudewijn een rijzige man was, moest hij regelmatig bukken. Is het daardoor dat hij met hellend hoofd door het leven ging?

Tegenwoordig kun je de Medinilla magnifica ook als plant in huis halen. Volgens Rob Herwig, erkend schrijver van plantenboeken, is het zelfs de 'Rolls Royce' onder de kamerplanten. Koning Boudewijn was gek op de plant, maar daar was hij het vast niet mee eens geweest. Hij reed graag Aston Martin.