"Een stukje vlees laat ik staan"

Nepenthes, de vleesetende plant

"Het is een feit: vlees eten draagt bij aan de opwarming van de aarde. Koeien en ander slachtvee stoten veel CO2 uit. Het is dus beter als mensen meer plantaardig voedsel eten en minder vlees." Aldus de stichting voor vegetarisch voedsel, Viva Las Vega's.

Met 1 april in aantocht vond de stichting het tijd om hun boodschap op ludieke wijze onder de aandacht te brengen. Ze nodigden pers en publiek uit in de Hortus van de Vrije Universiteit (Amsterdam) en deden zich voor als biologen.

Tijdens een demonstratie lieten ze zien dat vleesetende tropische bekerplanten waren overgegaan op een vleesvervangend vegetarisch dieet. Hun conclusie: als planten zich al aan klimaatveranderingen aanpassen, moeten mensen dit toch ook kunnen... Uiteindelijk kwam de aap uit de mouw ('ha ha, 1 april!').

Echter: nog geen twee maanden later verscheen een wetenschappelijk artikel waaruit blijkt dat vleesetende planten inderdaad minder vlees zijn gaan eten! De reden: de planten eten eigenlijk alleen maar insecten als ze weinig voeding uit de bodem krijgen. Doordat het CO2-gehalte toeneemt, krijgen ze echter steeds meer stikstof via de wortels. En dat zorgt ervoor dat de plant steeds minder behoefte heeft aan een vlezig hapje!