"T-Ford was groen"

DE BROMELIA TILLANDSIA IS EEN VEELZIJDIGE PLANT DIE ZICH LEENT VOOR ALLERLEI DECORATIEVE TOEPASSINGEN.

Henry Ford, de legendarische autofabrikant, wist dat ook.

Naast dat meneer Ford de mens in 1908 mobiel maakte met zijn T-Ford, introduceerde hij ook de eerste lopende band waardoor de auto ineens bereikbaar werd voor het grote publiek. In 1918 was de helft van de auto's op de Amerikaanse wegen een T-Ford. Je kunt dus wel zeggen dat Henry Ford de wereld veranderde.

Wat de meeste mensen niet weten is dat hij ook een groot liefhebber was van de natuur en het boerenleven. Zijn kennis van de auto-industrie benutte hij ook om landbouw te mechaniseren. Henry Ford was bovendien vegetariër en geheelonthouder. Hij at en dronk graag sojaproducten. In een speciaal laboratorium experimenteerde hij met soja; hij wilde het gebruiken als brandstof voor zijn auto's. En van de grondstof wilde hij carrosseriedelen maken.

Maar helaas lukte het Ford niet de jarenlange strijd met de fabrikanten van benzinemotoren te winnen. En een carrosserie van soja kwam er ook niet. Maar hij moest en zou wat groens in zijn auto, daarom kwam hij op een dag tot het idee om de stoelbekleding van zijn T-Ford te maken van het sterke blad van de Bromelia Tillandsia!

En over groen gesproken... Het bekende verhaal dat je de T-Ford in alle kleuren kon kopen als het maar zwart was, is een fabeltje. Van 1908 tot 1914 werden er zelfs alleen maar groene, grijze en blauwe exemplaren gebouwd! Pas in 1914 werd zwart de standaardkleur. En dat had een hele simpele reden: van alle kleuren verf droogt de zwarte het snelst!