"Vetplant houdt je slank"

Vetplant houdt je slang

Er is helemaal niks mis met mooie geraniums. Maar als je ouder wordt, wil je daar niet achter gaan zitten. Je koopt dan liever een paar sappige vetplanten, want die houden je jong, sterk en... slank!

Floramedia onderzocht welke planten het meest populair zijn onder ouderen. De uitkomsten waren best verrassend. Nog maar 8 procent heeft geraniums in huis. Ruim 53 procent kiest voor vetplanten. Zo gek is dat niet. Want vetplanten hebben weinig verzorging nodig. Ze hoeven niet veel water en vinden het ook niet erg om in de zon te staan. Eigenlijk zijn ze haast niet kapot te krijgen.

Vetplantjes gaan dus lang mee en staan symbool voor een lang leven. Niet zo gek dus dat menig aanleunwoning, seniorenwoning en verzorgingshuis er vol mee staat. Veel verrassender is het dat de vetplant ook oprukt in de huizen van jonge stellen. Volgens hetzelfde onderzoek heeft inmiddels bijna driekwart van de jonge generatie één of meer vetplanten in huis.

En het gaat nog verder. In veel van die jonge gezinnen eist de vetplant zelfs een hoofdrol voor zich op. Bij de geboorte van een kind prijkt hij als afbeelding op het geboortekaartje. En steeds vaker krijgt de kraamvisite in plaats van ‘geboortesuiker’ zo’n grappig vetplantje mee naar huis. Ook hier is de symboliek niet ver te zoeken: we wensen ons kind een lang en gezond leven.

Oma zal het fijn vinden om van dochterlief, die net bevallen is, zo’n vetplantje te krijgen. Dan kan ze tenminste weer verder met haar hobby om kokedama’s te maken. Met deze Japanse techniek maak je prachtige, bonsai-achtige meesterwerkjes. Je kunt er verschillende plantensoorten voor gebruiken. Maar die met vetplanten gaan het langst mee. En dat is precies wat oma wil. Want dan kan ze er nog heel lang van genieten!