"Vlinders fop ik met mijn eitjes"

Verhaal over passiebloem

Ook het leven van een passiebloem gaat niet over rozen. Haar prachtige blaadjes zijn namelijk een lekkernij voor rupsen. Om precies te zijn: de rupsen van de Zebravlinder en aanverwante soorten. Wat doe je ertegen als mooie bloem? Nou, je houdt de vlinder gewoon voor de gek!

Zodra haar blaadjes massaal door rupsen worden bedreigd, gooit de passiebloem een zeer bijzonder wapen in de strijd. Ze produceert kleine, ronde gele bolletjes op haar steel of op haar bladeren. En doet vervolgens alsof dit de eitjes van een vlinder zijn. Een bijzonder geslaagde imitatie! Maar hoe helpt dit de passiebloem om te overleven?

Moeder zebravlinder is weliswaar gek op passiebloem, maar ze is ook verstandig. Zij legt beslist geen eitjes op een plek waar een andere vlinder dat al heeft gedaan. Dat zou oliedom zijn. Want dan moeten haar arme rupsenkinderen meteen de strijd aanbinden met andere jonkies. En de kans is groot dat ze dat niet overleven. Je wilt als moeder toch dat ze later net zo'n mooie vlinder worden als jij zelf! Daarom onderzoekt mams altijd eerst of er een rivale in het spel is.

En dat is dus waar de passiebloem handig gebruik van maakt . Ze misleidt de vlinder met de nep eitjes op haar blaadjes. Echt, een zebravlinder kan de verleiding van de passiebloem moeilijk weerstaan. Maar bij de aanblik van die andere vlindereitjes, besluit ze toch maar verder te zoeken. Zo redt de passiebloem haar mooie lijf en leden. En die rupsen? Die kruipen gewoon op een andere bloem of plant uit hun eitjes!