"Ik werd getekend op de prairie"

Een bron van inspiratie

De prairieplant Monarda fistulosa of wilde bergamot is onweerstaanbaar voor vlinders en bijen. En daardoor ook een grote bron van inspiratie voor Marjolein Bastin.

Bastin maakt al ruim 35 jaar prachtige natuurtekeningen voor de Libelle en voor Hallmark, marktleider in wenskaarten. Haar inspiratie haalt ze voor een deel uit de Veluwe. Ze voelt zich daar verbonden met haar kindertijd. Haar vader liet haar boeken zien van Jac. P. Thijsse, haar moeder nam haar mee in het groen. Marjolein trok regenwormen uit de grond, plukte fluitenkruid voor de konijntjes en bewonderde de eenden in het kroos.

Inmiddels woont en werkt ze ook een deel van het jaar in Amerika, in een huis op de prairie. Een uitgestrekt natuurgebied waar bloemen en planten groeien die de Indianen al gebruikten om hun geneeskrachtige werking. Bastin vindt het heerlijk om er te wandelen, bloemen te plukken en ze in huis te halen. En om inspiratie op te doen voor haar tekeningen.

Haar favoriete plant is Monarda fistulosa of wilde bergamot. De naam Monarda komt van de Spaanse dokter Nicholas Monardes. Die schreef in 1569 een uitgebreid boekwerk over de kruidenflora van Noord-Amerika, waaronder dus de wilde bergamot. Spaanse, Engelse en Nederlandse ontdekkingsreizigers namen deze plant uit 'de Nieuwe Wereld' mee naar Europa. De lavendelblauwe bloemen van wilde bergamot zijn een ware traktatie voor vlinders en bijen die op zoek zijn naar nectar. En dat maakt deze plant ideaal voor de tekeningen van Bastin. Want zij is gefascineerd door alles wat groeit, bloeit, kruipt en vliegt. Wil je deze fascinatie zelf ook beleven? Zet wilde bergamot in je border of koop een boeket voor op tafel (en maak er een mooie tekening van)!