"Zelfs op slechte dagen laat ik vrouwen stralen"

De Camelia en Coco Chanel

De camelia was de lievelingsbloem van Coco Chanel. De Franse modetycoon gebruikte de bloem vanaf de jaren zestig als inspiratie voor versiersels in haar collecties. Zodoende werd de camelia hét symbool van het bekende modehuis.

Waarom juist een camelia? Eén verhaal is dat Coco zich liet inspireren door mannenkleding. En aangezien de heren een gardenia (een zusje van de camelia) in hun knoopsgat droegen, koos ze de camelia als vrouwelijke tegenhanger. Een ander verhaal is dat Coco in haar appartement een Aziatisch kamerscherm had met een afbeelding van een camelia...

Naast een permanente collectie van witte en zwarte camelia corsages experimenteerde Chanel er op los met camelia's in allerlei kleuren en materialen. Van blik, stro, karton, bladgoud, krantenpapier, plastic, tijdschriftenpapier en zelfs bananenblad.

Maar dat deed ze pas in een latere periode. In het begin liet Chanel uitsluitend witte camelia corsages maken. Dit geheel volgens Coco's eigenzinnige filosofie dat je bij donkere kleding altijd een licht accent in de buurt van je gezicht behoorde te dragen. Daardoor zag een vrouw er zelfs op een slechte dag nog stralend uit!